19 Mart 2019 Salı

Bodrum Havuz Bakım

Bodrum Havuz kimyasal bakım

Havuz bakımı ön bilgilendirme



Havuzların kimyasal dengesini sağlamak amacı ile kullanılacak kimyasalların belirlenmesi için havuz test kiti ile ölçüm yapılması gerekmektedir. 

Havuz test kili ile yapılan ölçümler sonucunda gerekli olan havuz kimyasalları havuz ilave edilmelidir unutulmaması gereken ise ideal ph seviyesi  7,2-7,6 ppm arasında olmalıdır havuz suyundaki selbest klor miktarı ise 1-1,5 ppm olarak önerilmektedir


Havuzdaki yosun sorunu dışında renk oluşumunun ya da suyun bulanma sorunun önlenebilmesi için de ilave kimyasallar kullanılabilmektedir. parlatıcı çöktürücü kullanılabilir

Havuz suyunun dezenfeksiyonu için en yaygın metotlardan biri havuz kloru ile dezenfeksiyondur.Toz Klor ile dezenfeksiyon elle veya otomatik dozaj lama üniteleri ile yapılır. 

Mustakil villa havuzlarında havuz bakımı manulel klorlama ile yapılmaktadır havuz için gerekli tüm kimyasallar el ile atılmaktadır 

Büyük havuzlarda ve profesyonel amaçlı havuzlarda ise kesinlikle otomatik otomatik dozajlama sistemi kullanılmalıdır.otomatik havuz dozajlama sistemlerinin kalibrasyonları yılda iki defa aksatmadan yapılmalıdır 

 Diğer kimyasallardan olan havuz çökelticilerinin kullanılma amacı ise havuzun içerisinde bulunan partiküllerin dibe çökmesini sağlamaktır. 

Bu havuz malzemeleri sayesinde havuzda bulunan katı parçacıklar havuzun en dibine çöker. İnorganik olan polimer esaslı bir kimyasaldır. İstenmeyen parçacıkları birleştirir ve onları kendisiyle beraber tutar. Bu tutma işlemi sonucunda katı parçalar kimyasal eşliğinde havuzun dibine çöker. Havuzda meydana gelen bulanıklıkları önler. 

Kalsiyom hipoklorit de kireç içerdiğinden su sertliği ve alkalinitesi düşük olan havuz suları için kullanımı uygundur.

Sıvı klor Stabilizatör içermediğinden, özellikle yüksek oranda stabilizatör içeren havuzlarda şok klorlama için idealdir.

Havuzda hedef organizma; Escherichia Coli(kolibasi), Hepatit virüsü vb. mikro-organizmalardır. 

Önemli kimyasallardan olan topaklayıcının etkisi havuz suyunda bulunan koldial halde bulunu nan parçacıkların çaplarını büyüterek havuz kum filtresinde tutunmasının sağlanmasıdır ve havuzun berraklığını artırır.

Bu yüzden topaklayıcı uygulandıktan sonra ek bir işlem yapmak gerekmez. Topaklayıcılar gibi, çöktürücülerde filtrede tutulmayan ince ve küçük maddeleri birbirine yapıştırır, fakat kimyasalların ağırlığı nedeniyle oluşturulan kitleler havuzun dibine çöker.

Çöktürücü uygulandıktan sonra havuzun zemini çok tozlu veya çamurlu gibi görünür. Dip süpürgesi yapılıp, dibe çöken pisliğin filtre edilmesi gerekir. Eğer havuzda yabancı maddeler çok ise, çöktürücünün etkisi günlerce sürebilir ve her gün havuzun dibi yine "kirli" görünebilir.